Groente kalender

Boxtel mei 2017 - mei 2018

De grafiek hieronder toont de groenten en het fruit die per week per persoon (mond) zijn uitgeleverd aan de herenboeren in Boxtel in de periode mei 2017 (week 21) - mei 2018 (week 20).

Naast groenten en fruit is er wekelijks gemiddeld voor € 1,25 (supermarktprijs) of € 1,75 (biologische winkel) aan eieren geleverd. Dit bedrag is inbegrepen in de weergegeven winkelprijzen.

De prijzen van het uitgeleverde pakket per mond zijn de prijzen in de supermarkt (superscanner.nl: rode lijn) en in de biologische winkel (ekonoom.nl: groene lijn). Vergelijk deze prijzen met de (gemiddelde) contributie voor een vegetarisch pakket (zwarte lijn).

Gebruik de slider onder de grafiek om in te zoomen op een maand en door het jaar te bewegen.

Klik op de autoscale button  rechts boven de grafiek om terug te gaan naar het overzicht over het hele jaar.

Kosten

De groenten, het fruit en de eieren die over deze periode uitgeleverd zijn, kosten in totaal € 287,59 in de supermarkt en € 481,04 in de biologische winkel. De contributie voor een vegetarisch pakket is € 317,72 over deze periode. Het pakket van de Herenboerderij is dus iets duurder dan in de supermarkt, maar aanmerkelijk goedkoper dan in de biologische winkel.

Dagelijkse hoeveelheid

Ruw geschat leverde de Herenboerderij in deze periode 45,53 kilo groenten per persoon op, 47,5 kilo aardappelen, en 86 stuks fruit.

Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groenten per persoon per dag te eten. De groenten van de Herenboerderij zijn dan voldoende voor 182 dagen. Uitgaande van 365 dagen in een jaar, dekt dit 50 procent van de behoefte. Overigens meldt het Voedingscentrum dat de Nederlander gemiddeld 128 gram groenten per dag eet. Bij deze hoeveelheid dekt de productie van de Herenboerderij 97 procent van de behoefte.

Het Voedingscentrum adviseert om twee stuks fruit per dag te eten. De productie van de Herenboerderij dekt slechts 12 procent van deze behoefte.

Vlees

Het vlees van de Herenboerderij is goedkoper dan biologisch vlees in de supermarkt en bij biologische boerderijen. Voor varken betalen de Herenboeren € 10,00 per kilo, bij een boerderijwinkel betaal je al snel € 15,00 per kilo als je een vleespakket afneemt. Voor rund betalen de Herenboeren € 12,67 per kilo, in de boerderijwinkel betaal je al snel € 17,50 per kilo. Als je biologisch vlees haalt in de supermarkt dan ben je gemiddeld het dubbele per kilo kwijt van wat de Herenboeren betalen.

Kanttekening

De Herenboerderij Wilhelminapark draait al enkele jaren maar is nog steeds in een ontwikkelingsfase. De productie is tot dusver elk jaar hoger dan in het voorgaande jaar.