Herenboer zijn en grip hebben  op je eten

Informatiebijeenkomst over “Herenboeren in Ede” op 28 juni a.s. tussen 20:00 en 22:00 uur in het gemeentehuis van Ede. Website www.herenboeren.nl

Foto Hilda Weges

Nog even in het kort:

Een Herenboerderij is een middelgroot gemengd agrarisch bedrijf dat economisch eigendom is van een coöperatie. De boerderij produceert een scala groenten en fruitsoorten, aardappels, granen, eieren en vlees (kip, varkens en rund) voor de leden. De leden brengen samen het startkapitaal (een lening van 2000,- euro per gezin) voor de boerderij bij één. Nadat de boerderij is opgestart betalen de leden gemiddeld 10, euro per week “contributie”. In ruil ontvangen ze een gevarieerd voedselpakket van eigen bodem.

Het doel van een Herenboeren boerderij is niet zoveel mogelijk , maar in evenwicht met de bodem, natuur en biodiversiteit produceren. Het principe “Gezonde bodem, gezond eten” is leidend. Tegelijkertijd is het eten niet duurder dan in een supermarkt. Dat kan omdat de lijnen kort zijn en er niet geïnvesteerd wordt in dure stallen, grote machines enzovoort. Ook zit er geen bank tussen die eisen stelt aan de bedrijfsvoering.

Het dagelijkse werk op de boerderij wordt uitgevoerd door een deskundige boer. Die is in dienst van de coöperatie. De eerste Herenboerderij is in 2016 in Boxtel van start gegaan. Het zou fantastisch zijn als in Ede de tweede boerderij in bedrijf zou kunnen gaan.

Ik wil met jullie en andere geïnteresseerden verkennen of er voldoende belangstelling en draagvlak bestaat om ook in Ede een Herenboerderij te ontwikkelen. Jullie hebben laten weten dat het  idee Herenboerderij je aanspreekt en dat je wellicht ook wel lid wil worden van een initiatiefgroep. .

Tijdens de bijeenkomst op 28 juni zal Geert van der Veer van Herenboeren NL het concept Herenboerderij uitgebreid toelichten. Evenals  het proces “van initiatiefgroep tot boerderij in bedrijf”.

Er is volop ruimte voor het stellen van vragen.

De gemeente faciliteert de bijeenkomst met het beschikbaar stellen van een zaaltje in het gemeentehuis, Bergstraat 4 in Ede. We willen wel graag een idee hebben op hoeveel mensen we kunnen rekenen. Meld je dan ook aan via  onder vermelding van ‘herenboerderij’. Ken je anderen (buurman, vrienden, familie) die ook meer willen weten over Herenboeren en wellicht ook lid willen worden van een initiatief groep Herenboeren Ede: ook zij zijn van harte welkom. Vraag ook hen zich even aan te melden.

Met vriendelijke groet,

Janneke Blijdorp

 

Foto Hilda Weges