Heel vroeg op wat toch een prachtig zonnige herfst zaterdag ochtend zou worden vertrok een groep kartrekkers van Herenboeren Ede naar Loenen voor een werkbezoek aan Herenboerderij De Groote Modderkolk. Letterlijk een werkbezoek: om 08.00 hebben we eerst een uur geholpen met de oogst van de paksoi en de andijvie en bij de suikermais onkruid uitgetrokken.

Na het oogsten hebben we gekeken bij de distributie. We hebben met Berend Diekerhof, voorzitter van HB Groote Modderkolk, rondgewandeld over het terrein. We hebben de boogkassen bekeken. Berend heeft verteld over de varkens, de kippen, de koeien en de boomgaard, waar dit voorjaar 1300 fruitbomen zijn geplant. 

Het was leuk om de ervaringen te zien in Loenen, om zelf met de voeten in de klei te staan en je eigen groenten te oogsten, te zien wat er in korte tijd al tot stand is gebracht, om de mensen uit Loenen te ontmoeten. We kunnen leren van alle ervaringen op de Groote Modderkolk, van de keuzes die zij gemaakt hebben, van de dingen waar zij tegenaan zijn gelopen. Maar bovenal was het fijn om met de mensen uit Ede weer eens samen iets te doen, buiten, en nog wel op zo’n zonnige herfstochtend! We hebben de positieve energie gevoeld, die op een Herenboerderij hangt. Dat alles maakt het alleen maar meer moeite waard om dit in Ede ook te gaan doen.