Een interview met Henk Vroom, voorzitter van Herenboeren Willemshoeve in Soest

Henk jullie zijn, net als wij, lang bezig geweest om een goede locatie te vinden?

Ja, dat heeft vier jaar geduurd. In die periode hebben we serieuze gesprekken gevoerd over zo’n acht locaties. Steeds bleken er weer complicaties te zijn, totdat we deze plek op het spoor kwamen, een voormalige boerderij met aanliggende gronden, naast Paleis Soestdijk, eigendom van de drie prinsessen van Oranje. We hebben meteen de naam van onze Herenboerderij gekoppeld aan de naam die de boerderij uit 1834 al draagt: Herenboerderij Willemshoeve.

Wat hebben jullie gedaan om de deelnemers bij het proces te betrekken en gemotiveerd te houden?

Naast de Nieuwsbrief is persoonlijk contact belangrijk, mensen moeten elkaar kunnen zien en spreken in een ontspannen sfeer. Zo hebben we een keer een wijnproeverij georganiseerd, een filmmiddag en discussiebijeenkomsten. Verder hebben we op allerlei markten gestaan om informatie te verstrekken. Dat leverde dan ook weer intentieverklaringen op.

Werden de deelnemers niet ongeduldig?

Nee, totaal niet, de meesten hebben begrip voor de lange duur van het proces en begrijpen hoe ingewikkeld het is. Wel was het lastig om heel lang niet te kunnen vertellen over welke locatie we onderhandelden. We hadden namelijk geheimhoudingsplicht.

Wat was een belangrijke succesfactor?

Dat zijn toch de kartrekkers die er energie in blijven steken en niet zo gemakkelijk opgeven. Doorgaan op de momenten dat de kans op slagen heel klein lijkt.

Hoe gaat het nu verder bij jullie?

Deze maand benaderen we de intentieverklaringhouders om daadwerkelijk lid te worden. We hebben nu ongeveer 240 intentieverklaringen en er zijn zo’n tweehonderd leden nodig, dus dat gaat wel lukken. We zijn nu ook druk in de weer om de bestuursorganisatie in te richten en te bemensen. In het najaar kunnen we beginnen met de voorbereidingen op het land. We hopen op een eerste oogst in het voorjaar van 2022.