Nadat de gemeente Ede in juni 2022 de onderhandse uitgifte van 32 ha grond op de Ginkel aan Herenboeren Ede en Kreelse Koe had afgebroken, zou de grond via een publieke inschrijving worden uitgegeven. Na lang wachten, kondigde de gemeente op 6 juni 2023 een publieke inschrijving aan, dit keer op 30,9 ha grond, en werd de selectieprocedure bekend gemaakt.

De voorwaarden aan de inschrijving en de inschrijver waren echter zodanig dat we, in overleg met Herenboeren Nederland, moesten vaststellen dat de eisen een Herenboerderij uitsloten. Wederom een flinke domper. De gemeente wenst kennelijk geen Herenboerderij op de Ginkel, zo concludeert het bestuur. Het bestuur heeft dan ook afgezien van een inschrijving.

Na het afbreken van de gezamenlijk inschrijving door de gemeente, is ook gekeken naar andere opties om grond te verwerven in de gemeente Ede, zoals te koop aangeboden agrarische grond. Dit aanbod is niet alleen zeer beperkt, maar aankoop bleek in die enkele gevallen ook niet haalbaar.

Al met al zeer teleurstellend na zes jaar waarin bestuur en kartrekkers met veel enthousiasme en inzet op zoek zijn geweest naar grond voor een Herenboerderij. Dit roept de vraag op of we naar grond voor een Herenboerderij willen blijven zoeken, ook al kan dat nog enige tijd duren, en wie zich daar blijvend voor in wil zetten. 

Op 25 oktober a.s. wil het bestuur een aantal opties bespreken met belangstellenden, aanvang 20.00u in de kantine van Atletiekvereniging Climax, Sportparkweg 20, 6717 LD in Ede. U bent van harte welkom.