Beste mensen,

 

Ik wil jullie graag tussentijds informeren over een aantal activiteiten rond Herenboeren Ede i.o.

 

Excursie

Afgelopen zondag is een groep mensen uit Ede op bezoek geweest op de Herenboeren boerderij in het Wilhelminapark vlakbij Boxtel. Een prachtige groen landgoed met veel oude lanen. Hoe benut je de natuur in dit landschap nu voor de voedselproductie? Dat is de uitdaging van natuur inclusieve landbouw, daarover hieronder meer.

Meer foto’ s staan online (goo.gl/photos/uDhSFY2Zue4oYw527).

 

Natuurinclusieve landbouw

Herenboeren willen werken met natuurinclusieve landbouw. Hoe benut je de natuur in een landschap voor de voedselproductie? Dat is de uitdaging van natuurinclusieve landbouw waar de Herenboeren voor staan.

In Boxtel zagen we dat de zuring tussen de appelbomen niet wordt weggehaald, maar juist gecultiveerd. De planten hebben namelijk een lange penwortel, waarmee ze water en mineralen diep uit de grond naar boven kunnen halen. Hier profiteert niet alleen de zuring van, maar ook de appelbomen en de appeloogst. De stroken met kruidenmengsels tussen de groenten, zijn geen onkruid. Ze hebben de functie om insecten te lokken, zodat deze beestjes de groenten gewassen met rust laten. Bij elk bedrijfsonderdeel werd zo toegelicht hoe de natuur wordt ingeschakeld.

 

De rondleiding eindigde in de picknick weide waar de leden van de Herenboerderij in Boxtel hun jaarlijkse picknick hielden. Als aspirant Herenboeren uit Ede vielen we zo spreekwoordelijk met onze neus in de boter. De Herenboeren uit Boxtel vonden het erg leuk om ons over hun ervaringen te vertellen.  Alles bij elkaar was het een leuke en inspirerende dag, waarop we bovendien elkaar wat beter hebben leren kennen.

 

 

Kartrekkers

Tijdens de informatie bijeenkomst op 23 augustus hebben 10 mensen zich aangemeld als kartrekker. Op 6 september komt de groep voor het eerst bij elkaar om van gedachten te wisselen over de volgende stappen. Onze ideeën zullen we op de volgende informatiebijeenkomst met jullie delen.

 

 

Volgende informatie bijeenkomst

De datum voor de volgende informatie- en verdiepingsbijeenkomst is 27 september. Reserveer deze datum alvast in je agenda.

 

Werven van nieuwe mensen

De komende tijd blijft het werven van nieuwe mensen belangrijk. Er staan nu ruim 70 huishoudens (adressen) op de verzamellijst. We hebben er uiteindelijk 200 nodig om een middelgroot gemengd bedrijf op te starten en te exploiteren.

Anouk Clabbers heeft een facebook en twitter pagina voor Herenboeren Ede aangemaakt: https://www.facebook.com/herenboerenede en @herenboerenede.

 

Meld je vooral aan daarvoor, en willen jullie via deze en andere kanalen, kennissen, vrienden en familieleden vertellen over het Herenboeren initiatief in Ede? Ze zijn van harte welkom op de volgende informatiebijeenkomst op 27 september.

Het zou fantastisch zijn als we allemaal  één of zelfs twee nieuwe geïnteresseerden weten te werven, dan kunnen we echt stappen zetten richting een coöperatie en een boerderij.

 

Met vriendelijke groeten,

 

Janneke Blijdorp

Herenboeren Ede i.o.

 

Email: HerenboerenEde@gmail.com