Altijd al graag een herenboer willen zijn en grip willen hebben op je eten?

Daarover ging het op woensdag 28 juni tijdens de informatiebijeenkomst in het gemeentehuis van Ede. 29 enthousiaste mensen waren aanwezig.

Geert van der Veer van Herenboeren NL ging in op het ontstaan van het idee en hoe het werkt om als lokale groep een eigen “Herenboerderij” te starten.

Herenboeren in het kort:

Een Herenboerderij is een middelgroot (ca. 20 ha) gemengd agrarisch bedrijf dat economisch eigendom is van een coöperatie. De boerderij produceert voor de leden een scala aan groenten, fruitsoorten, aardappels, granen – zonder dat er gebruik gemaakt wordt van kunstmest en chem. bestrijdingsmiddelen- eieren en vlees (kip, varkens en rund).

De 150-200 huishoudens – ca. 500 monden-  brengen samen het startkapitaal bijeen (een lening van € 2000,- per huish. van 2-5 pers. en voor een éénpersoons. huish. € 1000,-). Nadat de boerderij is gestart betalen de leden gemiddeld € 10,- per week “contributie”. In ruil daarvoor ontvangen ze een gevarieerd voedselpakket van eigen bodem.

Het doel van een Herenboeren boerderij is niet zoveel mogelijk, maar in evenwicht met de bodem, en de natuur en met zoveel mogelijk biodiversiteit produceren. Het principe “Gezonde bodem, Gezond eten” is leidend. Tegelijkertijd is het eten niet duurder dan in een supermarkt. Dat kan omdat de lijnen kort zijn en er nauwelijks transport nodig is en er niet geïnvesteerd wordt in dure stallen, grote machines enzovoort. Ook is er geen bank, verwerkende industrie of supermarkt bij betrokken die eisen stelt aan de bedrijfsvoering.

Het dagelijkse werk op de boerderij wordt uitgevoerd door een deskundige boer, die in dienst is van de coöperatie.

Enkele voorbeelden van de vragen die door de aanwezigen gesteld werden:

  • Is er verschil in contributie tussen vegetarische leden en niet vegetarische leden?
  • Antwoord: ja, vegetariërs betalen ca. 40-50 % minder.
  • Is het inhuren van extern personeel bij seizoenswerk nodig?
    Antwoord: ja, maar hangt o.a. af of de leden willen meewerken.
  • Staat de gemeente Ede positief t.o.v. dit plan?
    Antwoord: ja, zeer positief en past binnen de visie van de gem. op de Food-Valley.

De sfeer van de avond was enthousiast en inspirerend. Woensdagavond 23 augustus is er een vervolgbijeenkomst. De eerste Herenboerderij is in 2016 in Boxtel van start gegaan. Het zou fantastisch zijn als Ede de tweede gemeente wordt met een herenboerderij.

Heeft u ook belangstelling, dan bent u van harte welkom!

Voor meer informatie kunt u kijken op: eetbaarede.nl/herenboerenede 

Het bovenstaande verslag is opgesteld door: Ben Agterkamp, aanwezig op de verg. van 28 juni. Foto: Flip