Wie zijn wij?

Waarom doen we mee?

Het bestuur van de Stichting wordt gevormd door:

  • Harmen Harmsma: voorzitter
  • Dirk Roep: secretaris en penningmeester
  • Janneke Blijdorp
  • Rob van Bokkem
  • Paul van Kempen

 

Bestuursleden, kartrekkers en aanstaande herenboeren stellen zich aan u voor. Ieder heeft zijn eigen motivatie om deel te nemen aan Herenboeren Ede.

Dirk en Tineke

Dirk en Tineke

 

Een eigen moestuin met sla, boerenkool en spruiten hebben we nooit gehad, maar het is toch iets waar we van blijven dromen. We eten sinds drie jaar biologische groenten en vlees van boeren uit de regio, die iedere week in een krat aan huis worden gebracht. Het project Herenboeren is voor ons een logische volgende stap. Onze groenten worden dan op een bedrijf in Ede geteeld, met een aantal vleeskoeien, kippen en varkens. En dat alles niet alleen biologisch en lokaal, maar ook op basis van permacultuur. Dit betekent met zorg voor de grond en natuurlijke systemen en processen, ook wel herstellende landbouw genoemd. Wij gaan er voor!


Annemarie

Annemarie

 

Ik ben al een beste tijd bezig met permacultuur. Gaandeweg rijst dan de vraag hoe deze ideeën ooit kunnen doorbreken in het huidige voedselsysteem. Toen kwam Janneke Blijdorp het idee van Herenboeren pitchen bij FoodFloor en opeens was er dus een manier. Enthousiast geworden, wilde ik deze kans dan ook beslist niet laten lopen. Later bedacht ik dat Herenboeren ook een manier is om consequent gezonder te eten, voor tenminste de periode dat je je daaraan verbindt. Want dan is er eten, waarvoor betaald is en dat je zeker niet wilt verspillen: hoe simpel kan het zijn...


 
Marion en Wouter

Marion en Wouter

 

Ons voedsel is te belangrijk om aan de markt over te laten. En dat hoeft ook niet, want we kunnen het zelf. We kunnen een Herenboerderij starten waar een professionele boer ons voedsel produceert. Voedsel zoals wij dat willen hebben, met minimale belasting voor het milieu en zo vers als het maar zijn kan. Geniaal plan, vinden wij.


Arjen

Arjen

 

Een hogere weerstand tegen ziektes door de grote diversiteit aan groente en fruit. Dieren die zo veel mogelijk op hun natuurlijke manier kunnen leven. Een boer die inkomenszekerheid heeft vanwege de aangeboden loondienst. Medezeggenschap in hoe mijn voeding tot stand komt en een kleinschalige, lokale organisatie zonder financieel winstoogmerk. Dit zijn voor mij een aantal redenen om mij in te zetten voor het mogelijk maken van een Herenboerderij in Ede.


 
Cindy

Cindy

 

Samen met anderen op een duurzame wijze je eigen voedsel produceren, hoe mooi is dat? Invloed op je eigen eten, door inspraak te hebben in wat en op welke manier dit verbouwd wordt. En de kinderen van mijn man en mij hierin betrekken en bewust maken van het hele proces, van de eerste zaadjes tot wat uiteindelijk op je bord ligt. Herenboeren Ede is in onze ogen een mooi en inspirerend initiatief, waar wij ons graag aan willen verbinden!


Eric

Eric

 

Mijn twee zonen Max en Sem van twee en vier jaar oud, zijn mijn voornaamste reden om mee te doen. Gezond voedsel voor mijn kinderen vind ik belangrijk. Daarnaast vind ik het van belang dat zij leren waar ons eten vandaan komt. Op de Herenboerderij kunnen zij zien en voelen hoe groente en fruit groeien uit een gezonde bodem. En dat vlees van een dier zoals een koe, varken of kip komt. Ook vind ik het belangrijk dat mensen onze boerderij kunnen bezoeken, zodat zij kunnen zien wat een Herenboerderij inhoudt.


 
Tjirk

Tjirk

 

Het concept van Herenboeren spreekt mij erg aan, omdat dit een kans biedt om weer zelf verantwoordelijk te worden voor de manier waarop voedsel wordt geproduceerd. De industriële landbouw heeft gezorgd voor lange, anonieme ketens, waarin de werkelijke kosten niet of onvoldoende worden meegewogen. De gevolgen zijn te lage vergoedingen voor de boer, afnemende bodemvruchtbaarheid en vermindering van de biodiversiteit. Door met andere plaatsgenoten een eigen boerderij in onze omgeving op te richten, kunnen we gezamenlijk zorg dragen voor een gezond voedselsysteem, dat een beter perspectief biedt voor eerlijke prijzen en het duurzaam beheren van de aarde.


Fenno

Fenno

 

De Herenboeren werpen hun schaduw niet vooruit, maar laten die achter zich! Een zonnig, mooi en stralend vooruitzicht voor mens en milieu. Ook in Ede!!


 
Monique en Leon

Monique en Leon

 

Als je even nadenkt over alle transporten die dagelijks plaatsvinden om ons voedsel van de producent, via allerlei distributeurs en tussenhandel, in de winkel te krijgen vraag je je af: "Waar zijn we mee bezig?". Dit geldt ook voor seizoensgebonden groenten die in Nederland verbouwd kunnen worden, maar toch uit het buitenland gehaald worden. Iedereen heeft zijn mond vol over uitstoot beperken, fijnstof, files etcetera. Door te kiezen voor lokaal geproduceerd voedsel hopen wij een steentje bij te dragen aan vermindering van deze problemen.


Katrien en Rutger

Katrien en Rutger

 

Gezond en lekker eten is zoiets als schone lucht: eigenlijk is niemand er tegen. Hoewel wij de laatste jaren aanzienlijk meer aandacht zijn gaan besteden aan ons eten, zeker nu we een dochtertje hebben, besteden wij onze tijd nog liever aan andere dingen. Daarom is Herenboeren ideaal voor ons: gezond en lekker eten waarvan we weten waar het vandaan komt, zonder dat we elk vrij uurtje bezig moeten zijn in onze moestuin. Dat we desondanks veel op de boerderij te vinden zullen zijn om te genieten van de natuurlijke omgeving durven we niet uit te sluiten, maar de gedachte dat het niet hoeft is erg prettig!


 
Marie

Marie

 

Het eerste waar ik bij Herenboeren aan denk zijn de woorden lokaal en gemengd. Dus producten komen niet van over de hele wereld, je kunt je eigen groente en fruit zien groeien, voedsel is meer dan 'maagvulling', aardappels en varkens kunnen wat met elkaar te maken hebben, kippen kunnen onder fruitbomen lopen, je kent de boer die de werkzaamheden uitvoert en mag meedenken wat de boer doet, gewassen kunnen de bodem voeden i.p.v. uitputten.


U?

U?

Herenboer in spé

 

Wat is uw motivatie? Geef u op en doe ook mee.